Alles rond het thema uitvaart in Hengelo

Verder na verlies dierbare

Het is voor de meeste mensen niet makkelijk om de draad van het leven weer op te pakken na het overlijden van een dierbare. De echte pijn van het verlies wordt vaak pas gevoeld in de periode na de uitvaart.

De eerste dagen tussen het overlijden en de uitvaart en de eerste dagen na de plechtigheid krijgen de nabestaanden doorgaans nog best veel bezoek. Dat geeft in deze moeilijke tijd wat afleiding. Maar na verloop van tijd gaat het leven voor andere mensen weer door. Hierdoor wordt het verlies voor bijvoorbeeld een achtergebleven partner erg zwaar. Het zijn de meest dagelijkse zaken die soms juist heel veel pijn doen, denk bijvoorbeeld aan alleen moeten ontbijten, de krant lezen, boodschappen doen, koken, televisiekijken etc. Ook de feestdagen en andere bijzondere dagen zoals een trouwdag kunnen heel zwaar zijn voor een nabestaande.

Uiteraard hoeft niet iedereen die iemand verloren heeft direct hulp in te schakelen. Maar wanneer iemand merkt dat het verlies zo zwaar is dat iemand niet meer kan functioneren dan is het wel verstandig om hulp te zoeken. In Hengelo zijn diverse instanties en personen die mensen in rouw kunnen helpen.

Je eigen huisarts

Iemand in rouw kan het beste eerst contact opnemen met de eigen huisarts. De meeste mensen hebben in de loop van de jaren een vertrouwensband opgebouwd met hun eigen huisarts. Daardoor kan het heel vertrouwd zijn om eerst met de huisarts te praten over de situatie. De huisarts kent zijn patiƫnten en weet als geen andere welke instanties in Hengelo de beste zorg kunnen bieden aan mensen in rouw.

Lotgenoten bijeenkomsten voor jongeren in rouw

Jongeren uit Hengelo en regio kunnen via Wijkracht in contact komen met lotgenoten. Wijkracht biedt vanuit Oldenzaal steun aan jongeren die een dierbare hebben verloren. Kijk voor meer informatie op www.wijkracht.nl.

Humanitas Hengelo

Humanitas biedt hulp aan mensen in rouw. Er zijn speciale bijeenkomsten waar mensen kunnen praten met andere mensen die hetzelfde doormaken. Getrainde vrijwilligers bieden ondersteuning bij deze bijeenkomsten.

Humanitas Twente
Oude Bornseweg 85
7556 GW Hengelo
074 243 7733
www.humanitas.nl/twente.

Lees meer over rouw

De landelijke uitvaart website Uitvaart.nl biedt heel uitgebreide informatie over rouw. Het gaat om zowel geschreven teksten als korte films waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over onderwerpen die te maken hebben met rouw. De informatie is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken en is geschikt voor zowel mensen die in rouw zijn als voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk