Alles rond het thema uitvaart in Hengelo

Je eigen uitvaart regelen

Je mag helemaal zelf weten hoe je je eigen uitvaart invult. Uiteraard zijn er wel wat regels die bijvoorbeeld betrekking hebben op de tijdsduur tussen het overlijden en de uiteindelijke crematie of begrafenis. In Nederland moet de lijkbezorging binnen uiterlijk zes werkdagen na overlijden plaatsvinden.

Hulp van ervaren uitvaartverzorger
Er komt vaak heel wat kijken bij het regelen van je eigen uitvaart. De uitvaartverzorgers van Topuitvaarten kunnen je hierbij helpen en inspireren. Bel ons gerust voor informatie: 088 – 848 82 27 (24/7)

Wie zijn of haar eigen uitvaart wil voorbereiden kan beginnen door na te denken over de keuze voor een begrafenis of een crematie. Het is ook mogelijk om je lichaam te doneren aan de wetenschap. Dat kan overigens niet bij het ZGT Hengelo. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden voor Hengeloërs om hun lichaam te donderen in het hoofdstuk Lichaam ter beschikking stellen.

Als je weet of je begraven of gecremeerd wil worden kan je ook nadenken over de plek waar je begraven wilt worden en wat voor soort graf je wilt. Het kan per begraafplaats en grafvak verschillen wat de mogelijkheden zijn. Op sommige plekken is bijvoorbeeld meer vrijheid in de keuze van de afmeting, kleur en het te gebruiken materiaal. Op oude delen mogen doorgaans alleen traditionele grafmonumenten worden geplaats. Het is ook belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een algemeen graf en een particulier graf (ook wel familie graf genoemd). Kijk voor informatie in het hoofdstuk grafmonumenten in Hengelo.

Wie kies voor een crematie kan bij leven al nadenken over de asbestemming. Want na de crematie zullen je nabestaanden de asbus krijgen. Wil je dat ze de as verstrooien of wil je dat ze de as bewaren en waar moet de as dan worden bewaard? In een urn of wordt de as verdeeld over meerdere dierbaren die bijvoorbeeld allemaal een mini urntje krijgen met een beetjes as. De as kan ook worden geplaatst in een urnennis of urnengraf zodat er voor iedereen een plek is om langs te komen. Kijk voor uitgebreide informatie over wat je kan doen met de as in het hoofdstuk asbestemming in Hengelo.

Plechtigheid en condoleance

De meeste mensen die hun eigen uitvaart regelen concentreren zich vooral op de uitvaartplechtigheid en de condoleance. Wie mogen er spreken en laat je bijvoorbeeld zelf nog een videobericht na dat getoond kan worden tijdens de plechtigheid. Kijk voor inspiratie en informatie over de mogelijkheden om een afscheid heel persoonlijk te organiseren in de hoofdstukken Uitvaartplechtigheid in Hengelo en Condoleance in Hengelo. In deze hoofdstukken wordt duidelijk dat ook de keuze van de locatie heel veel invloed kan hebben. Er zijn in Hengelo tientallen passende locaties te bedenken en het kan uiteraard ook gewoon thuis.

Hoe leg je je wensen vast

Je kan je uitvaartwensen op verschillende manieren vastleggen. De meeste mensen schrijven ze op en bewaren hun wensen op een plek waar ze ook de andere belangrijke papieren bewaren. Het is wel verstandig om je nabestaanden te wijzen op het feit dat je een wensenlijst hebt en waar men deze kan vinden.

Iedereen kan helemaal zelf bepalen hoeveel zaken worden vastgelegd. Sommige mensen schrijven alleen hun voorkeur voor begraven of cremeren op. Anderen kiezen er voor om het hele afscheid tot in de puntjes vast te leggen. Kijk voor uitgebreide informatie over de manieren waarop je je wensen kan vastleggen op Uitvaart.nl in het hoofdstuk Wensen vastleggen.