Alles rond het thema uitvaart in Hengelo

Grafmonument kiezen

Een aantal maanden na de begrafenis kan er een grafmonument worden geplaatst op het graf. Het is in principe niet mogelijk om direct een grafmonument te plaatsen omdat de grond nog moet inklinken na de begrafenis. Zou het grafmonument direct worden geplaatst dan is de kans groot dat het gaat verzakken.

Hoe kies je een grafmonument?

Het is voor veel nabestaanden niet eenvoudig om een passend grafmonument te kiezen. Wat de een heel mooi vindt kan door de ander als lelijk worden ervaren. Een goede tip is om een paar keer een wandeling te maken over een paar begraafplaatsen. Door te lopen over een begraafplaats krijg je een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van grafmonumenten. Een andere tip is om met je telefoon een foto te maken van een grafmonument dat je mooi vindt. Aan de hand van de foto kan de steenhouwer zien welk soort monument het beste past.

Bereken vooraf wat het budget is

Het is belangrijk om eerst vast te stellen wat het budget voor het grafmonument is, voordat er contact wordt opgenomen met de steenhouwer. Grafmonumenten zijn er namelijk in zeer uiteenlopende tariefcategorieën. Als je weet wat het budget is kan je gerichter kijken naar de monumenten die binnen dat budget beschikbaar zijn.

Verschil algemeen graf en particulier graf

Een algemeen graf is een graf waarin twee of drie overledenen op volgorde van overlijden worden begraven. Doorgaans gaat het om mensen die elkaar bij leven nooit hebben gekend. Tien jaar na de laatste bijzetting mag het graf worden geruimd. Het is niet mogelijk om de grafrechten na tien jaar te verlengen.

Een particulier graf wordt ook wel een huur graf of een familie graf genoemd. De persoon die de beschikking heeft over het grafrecht mag bepalen wie er in worden begraven. Doorgaans zijn dit familieleden. Een particulier graf wordt uitgegeven voor periodes van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Na afloop van de grafrechten termijn kunnen de rechten desgewenst worden verlengd.

Regels verschillen per begraafplaats en grafvak

Elke begraafplaats heeft zijn eigen regels als het gaat om de keuze van het grafmonument. De regels kunnen per grafvak weer anders zijn. Op oude delen van de begraafplaats gelden vaak strenge regels als het gaat om afmetingen, materiaal en kleurstelling. Neem daarom altijd eerst contact op met de beheerder van de begraafplaats om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Contactgegevens begraafplaats Oldenzaalsestraat

Oldenzaalsestraat 347
7557 GM Hengelo
Tel: 074- 291 39 16
Mob: 06- 20 59 68 04
Mail: begraafplaatsoldenzaalsestraat@hengelo.nl
Website: www.hengelo.nl/begraafplaatsen/oldenzaalsestraat


Contactgegevens begraafplaats Deurningerstraat Hengelo

Deurningerstraat 262
7557 HM Hengelo
Tel: 074 – 291 47 12
Mob: 06 – 20 60 23 59
Mail: begraafplaatsdeurningerstraat@hengelo.nl
Website: www.hengelo.nl/begraafplaatsen/deurningerstraat