Alles rond het thema uitvaart in Hengelo

Begraafplaatsen in Hengelo

In de gemeente Hengelo zijn vier begraafplaatsen te vinden. Twee daarvan zijn algemene begraafplaatsen waar nu nog begraven wordt. Er is een joodse begraafplaats en de oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat 27 waar niet meer wordt begraven.

Begrafenis regelen in Hengelo
Topuitvaarten kan een begrafenis voor u regelen in Hengelo. Bel ons gerust voor informatie: 088 – 848 82 27 (24/7)

Verschil tussen een algemeen graf een particulier grafDe meeste begraafplaatsen kennen meerdere soorten graven. De twee meest voorkomende zijn algemene graven en particuliere graven. Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen deze twee omdat het nog wel eens voor wat verwarring zorgt bij nabestaanden.

Een particulier graf wordt ook wel een eigen graf of familie graf genoemd. Dit is een graf waarvan iemand de grafrechten heeft. Deze persoon mag bepalen wie er in het graf begraven worden. Het kan gaan om een graf voor twee of drie overledenen. De grafrechten worden afgekocht voor een bepaalde periode, doorgaans twintig tot dertig jaar. Na verloop van deze periode mogen de grafrechten worden verlengd voor een nieuw overeen te komen periode.

Een algemeen graf is een graf waar twee of drie overledenen op volgorde van overlijden worden begraven. Tien jaar nadat de laatste overledene is bijgezet mag het graf worden geruimd. Dat wil zeggen dat de menselijke resten worden bijgezet in een verzamel graf. Het is niet mogelijk om de grafrechten van een algemeen graf te verlengen. Na verloop van de grafrusttermijn (minimaal tien jaar) mogen de nabestaanden er wel voor kiezen om de menselijke resten te laten overplaatsen naar een ander graf of om de resten alsnog te cremeren.

Begraaf- en gedenkparken Oldenzaalsestraat en de Deurningerstraat

Begraaf- en gedenkparken Oldenzaalsestraat en de Deurningerstraat zijn de twee gemeentelijk begraafplaatsen. Dat zijn begraafplaatsen die eigendom zijn van de gemeente Hengelo en waar voor iedereen, ongeacht de achtergrond, een plek is om begraven te worden.

Begraafplaats Oldenzaalsestraat Hengelo

Begraaf- en gedenkpark Oldenzaalsestraat dateert uit 1910. Het noordelijke deel van de begraafplaats is ontworpen door de vermaarde landschapsarchitect Leonard Springer. Springer is onder andere bekend van zijn ontwerp van de grootste begraafplaats in Amsterdam, De Nieuwe Ooster.

Het noordelijke deel heeft een parkachtige uitstraling en is een gemeentelijk monument. Samen met het zuidelijke deel beschikt de begraafplaats over ruim 8.700 graven. Er valt heel wat te kiezen als het gaat om graven. Zo kan er gekozen worden voor een graf onder een boom of bijvoorbeeld bij de vijver.

Op de begraafplaats staat een mooie statige aula waar uitvaartplechtigheden gehouden kunnen worden. Er is ruimte voor honderd bezoekers. Het is ook mogelijk om na de plechtigheid een condoleance te houden in de koffiekamer van de aula.

Contactgegevens begraafplaats Oldenzaalsestraat
De begraafplaats is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De beheerder van de begraafplaats is tijdens werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 08.30 en 16.00 uur.

Oldenzaalsestraat 347
7557 GM Hengelo
Tel: 074- 291 39 16
Mob: 06- 20 59 68 04
Mail: begraafplaatsoldenzaalsestraat@hengelo.nl
Website: www.hengelo.nl/begraafplaatsen/oldenzaalsestraatBegraafplaats Deurningerstraat

Begraafplaats Deurningerstraat dateert uit 1915 en was oorspronkelijk een katholieke begraafplaats. Tegenwoordig is de begraafplaats van de gemeente maar de katholieke invloeden zijn nog heel goed zichtbaar en merkbaar. Zo zijn de hoofdstraten van de begraafplaats aangelegd in de vorm van een kruis en staat er een kruisbeeld op een heuvel. Ook wordt er jaarlijks Allerzielen gehouden (begin november) op de begraafplaats aan de Deurningerstraat.

De begraafplaats bestaat uit 6 hectare en is grotendeels groen aangelegd. Mensen kunnen er kiezen uit diverse soorten graven en er zijn veel asbestemmingen. Ook is er een speciaal deel voor moslims waar volgens de islamitische tradities begraven kan worden.

Contactgegevens begraafplaats Deurningerstraat Hengelo
De begraafplaats is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De beheerder is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 16.00 uur.

Deurningerstraat 262
7557 HM Hengelo
Tel: 074 – 291 47 12
Mob: 06 – 20 60 23 59
Mail: begraafplaatsdeurningerstraat@hengelo.nl
Website: www.hengelo.nl/begraafplaatsen/deurningerstraat

Joodse begraafplaats Dennenbosweg

De Joodse begraafplaats aan de Dennenbosweg is een hele bijzondere historische begraafplaats. De graven liggen verscholen achter een 100 jaar oude muur met aan de linkerzijde een toegangspoort. Op de begraafplaats wordt niet meer begraven, maar belangstellenden kunnen er op een paar momenten in het jaar een rondleiding krijgen.

De begraafplaats wordt onderhouden door de Stichting Onderhoud Joodse Begraafplaats Hengelo. De oudste graven op de begraafplaats dateren uit het einde van de van de achttiende eeuw.

Uitgebreide historische informatie over de begraafplaats is te vinden op www.hengelose-es.nl.

Oude Algemene Begraafplaats Bornsestraat

De oude algemene begraafplaats gelegen aan de Bornsestraat nummer 27 dateert uit 1885. De begraafplaats is gebouwd rond de kapel van Huis Hengelo. De begraafplaats is net als het noordelijke deel van de begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat een rijksmonument. Er worden sinds 1950 geen overledenen meer begraven. De gemeente is eigenaar van de oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.