Alles rond het thema uitvaart in Hengelo

Directe hulp

Soms komt een overlijden verwacht, maar vaak is het onverwacht. De meeste mensen zijn niet of nauwelijks voorbereid op het overlijden van een dierbare. Daarom is het soms heel moeilijk om op een zeer emotioneel moment een uitvaart te moeten regelen. Deze onderstaande checklist geeft punt voor punt aan van wat er in grote lijnen eerst geregeld moet worden.

Bel de huisarts

Het eerste wat na overlijden moet gebeuren is dat de huisarts gebeld moet worden. De huisarts zal een verklaring van overlijden opstellen waarin de doodsoorzaak wordt omschreven. Zonder een verklaring van overlijden kan geen aangifte van overlijden gedaan worden.

Als iemand in het ziekenhuis is overleden kan de verklaring van overlijden worden opgesteld door de arts in het ziekenhuis, anders doet de huisarts dat. Als de eigen huisarts er niet is kan men contact opnemen met de huisartsenpost in Hengelo.

Huisartsenpost Hengelo
T 088 555 11 55
Aletta Jacobslaan 47
7555 PJ Hengelo

Wel of geen uitvaartverzekering?

Kijk tussen de belangrijke papieren of er een uitvaartpolis tussen zit. Als er sprake is van een uitvaartverzekering dan kan men contact opnemen met de verzekeraar.

Let op:
U moet de verzekeraar vragen of er sprake is van een kapitaal verzekering of een natura verzekering. Bij een kapitaal verzekering keert de verzekeraar een bedrag uit waarmee men de uitvaart kan betalen. Bij een natura verzekering wil de verzekeraar de uitvaart doorgaans het liefst zelf regelen. Het staat de familie helemaal vrij om toch te kiezen voor een andere uitvaartondernemer. Maar het is wel verstandig om te vragen welk bedrag wordt uitgekeerd als een ander de uitvaart gaat verzorgen. Dit is doorgaans een lager bedrag dan de waarde van de uitvaart die staat beschreven in de polis.

Uitvaartwensen overledene

Veel mensen hebben een aantal zaken met betrekking tot hun wensen van hun uitvaart opgeschreven. Het is daarom verstandig om tussen de belangrijke papieren te kijken of er een uitvaartwensenlijst tussen zit. Als dat zo is dan kan die gebruikt worden bij het regelen van de uitvaart.

Bel de uitvaartverzorger

De ervaren uitvaartverzorgers van Topuitvaarten kunnen u helpen om een goed afscheid te organiseren. Wij ontzorgen, ondersteunen en inspireren u bij een persoonlijk afscheid.

Bel ons gerust voor informatie: 088 - 605 1206 (24/7)

Welke kleding krijgt de overledene aan?

Als er een afspraak is gemaakt voor een eerste gesprek met de uitvaartondernemer kan men vast nadenken over de kleding die de overledene zal dragen. Deze kleding kan men alvast klaarleggen voor de uitvaartverzorger. Als er nog een recente foto is van de overledene dan kan die ook worden klaargelegd. De uitvaartverzorger kan op een foto goed zien hoe de overledene zijn of haar haar droeg en of de overledene make-up gebruikte.

Het regelen van de begrafenis of crematie

In de dagen tussen het overlijden en de dag van de crematie of begrafenis moet de uitvaart worden voorbereid. Op Uitvaart.nl staat een online tool waar u kunt zien wanneer uw dierbare uiterlijk begraven of gecremeerd moet worden. De uitvaartverzorger helpt de nabestaanden om het afscheid helemaal naar wens en passend bij de overledene vorm te geven. Op deze website is veel inspiratie te vinden om een uitvaart heel persoonlijk vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan een plechtigheid in de eigen achtertuin of in een café in het centrum van Hengelo. Over elk onderdeel van het afscheid in Hengelo is informatie te vinden in de infotheek van uitvaart-Hengelo.nl.

Pas op voor uitvaartinbrekers

Het komt helaas nog wel eens voor dat er wordt ingebroken bij mensen die naar de uitvaart van een dierbare zijn. Uitvaartdieven speuren rouwadvertenties af en ze zijn online op zoek naar informatie en adressen. Wees daarom altijd voorzichtig met het doorgeven van adresgegevens op sociale media en in rouwadvertenties. Men kan er beter voor kiezen om het adres van de uitvaartondernemer te gebruiken als postadres.

Zorg dat het huis van de overledene goed wordt afgesloten en vraag of mensen uit de straat het huis een beetje in de gaten willen houden op de dag van de uitvaart.

Overlijden in regio Hengelo melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206